Postări populare

sâmbătă, 17 august 2013

Finger Food: Soldatei si Chiftelute Veggie

Timp de preparare: 20 minute
Timp de coacere: 16 minute
16 soldatei de legume sau 8 chiftelute


Ingrediente:
  • 2 ulei de masline
  • 1 ceapa medie, tocata
  • 1/2 telina mica, tocata
  • 1 cartof mare, curatat si ras
  • 1/2 praz mic, taiat in felii subtiri
  • 3 ciuperci cremini, taiate felii (sunt asemanatore Butonilor Albi, insa putin mai inchise la culoare si mai aromate)
  • 1 catel de usturoi, pisat
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite de zahar brun
  • 1/4 cana de Parmezan proaspat ras
  • 2/3 cana firimituri de paine proaspata
  • 1 1/2 lingurita de maioneza
  • 1 lingura cu varf de branza Cheddar rasa
  • sare si piper dupa gust
  • 5 linguri pesmet
  • 2 linguri de faina
  • 1 ou
  • 2 - 3 linguri ulei de canola, pentru prajit / sau ulei de floarea-soarelui
  • chifle, salata verde, rosii, maioneza, pentru burgeri

Preparare:
1. Incalzim uleiul de masline intr-o tigaie mare si sotam toate legumele cu exceptia usturoiului, timp de aproximativ 10 minute sau pana se inmoaie.

2. Adaugam usturoiul si mai calim timp de 1 minut, apoi adaugam sosul de soia si zaharul si mai gatim inca un minut.

3. Intindem amestecul pe o farfurie si lasam sa se raceasca.

4. Pentru soldatei: tocam amestecul racit, cu cutitul sau intr-un blender.

5. Amestecam totul intr-un bol cu 2 linguri de Parmezan, firimiturile de paine proaspata, maioneza, branza Cheddar si piper dupa gust (sosul de soia fiind sarat, nu mai e nevoie de sare in plus).

6. Pentru soldatei: Luam din amestec cu lingura si facem bilute.
    Pentru chiftelute: Luam din amestec cu lingura si aplatizam.

*** cu o forma de prajitura sau cu cutitul, putem face diferite forme (stelute, patrate, triunghiuri, etc...)

Daca avem timp, putem lasa formele sa se raceasca timp de o ora pe o farfurie sau chiar peste noapte. dar la fel de bine le putem praji imediat.

7. Pregatim coatingul ca pentru snitelul vienez:
            Amestecam faina cu un pic de sare pe o farfurie intinsa.
            Batem oul intr-un bol mic.
            Amestecam pesmetul cu cele 2 linguri de Parmezan ramase, sare si piper pe o farfurie intinsa.
      
8. Trecem soldateii/chiftelutele prin faina, apoi prin ou si la final prin pesmet.

9. Incingem uleiul de canola sau de floarea-soarelui intr-o tigaie si prajim soldateii/chiftelutele timp de 2 minute pe fiecare parte, pana cand devin aurii.

10. Le punem apoi pe o farfurie cu servetel de hartie, ca sa se scurga excesul de ulei.

Servim chiftelutele cu chifle, salata, rosii si maioneza.


Pofta buna!

PIZZA ALB-VERDE

Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatire: 2 minute
Timp de coacere: 10 minute
4 portii

Ingrediente:
  • 150 g spanac (baby spinach)
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri de apa
  • 1 cana de Ricotta
  • 1/2 lingurita praf de usturoi
  • 1 kg aluat de pizza
  • 1/2 cana de Mozzarella rasa
  • 2 linguri de Parmezan ras
  • 1 lingura de ulei de masline
Preparare:
1. Punem spanacul intr-un vas de yena sau termorezistent, asezonam dupa gust si stropim cu apa. Acoperim vasul cu un capac sau cu o folie de plastic pe care o gaurim si gatim timp de 2 minute la microunde sau in cuptorul incins la 230 de grade C.
2. Stoarcem bine spanacul gatit.
3. Amestecam ricotta si praful de usturoi intr-un bol mic.
4. Intindem aluatul de pizza in tava, intindem Ricotta si apoi spanacul, Mozzarella si Parmezanul. Stropim cu ulei de masline.
3. Coacem timp de 10-15 minute.

352 de Calorii per portie, 13g grasimi (4g saturate), 637 mg sare, 24 mg colesterol

Pofta buna!

Banana bread

Timp de preparare: 10 minute
Timp de coacere: 70 minute
16 portii

Ingrediente:
  • 3 banane coapte
  • 1 1/2 cana de faina
  • 1 cana de zahar
  • 1/2 lingurita de praf de copt
  • un pic de sare
  • 1 ou
  • 1/4 cana de unt sau margarina
  • 4 lingurite de fulgi de ciocolata sau M&M

Preparare:
1. Preincalzim cuptorul la 160 de grade C.
2. Zdrobim bananele intr-un bol mare; apoi adaugam faina, zaharul, praful de copt, sarea si oul.
3. Topim untul si apoi il adaugam la bolul cu ingrediente, amestecand totul foarte bine.
3. Turnam amestecul intr-o tava unsa si presaram deasupra fulgii de ciocolata.
4. Coacem timp de 70 de minute sau daca testam mijlocul cu o scobitoare, pana cand aceasta iese curata.

163 de Calorii per portie, 4,4g grasimi (1,3g saturate), 78 mg sare, 13 mg colesterol


Pofta buna!

Clatite din cartofi si branza

Timp de preparare: aprox. 18 minute
Timp de coacere: 4 minute per clatita
8 clatite (4 portii)

Ingrediente:
  • 1 cartof mediu
  • 2 linguri de unt
  • 1 ou
  • 1/4 cana de lapte
  • sare si piper
  • 1/2 cana de faina
  • 1/2 lingurita de praf de copt
  • 1/4 cana de parmezan ras
  • 1/4 cana branza cheddar rasa sau alta branza preferata
  • 2 linguri arpagic tocat
  • 1 lingura cimbru proaspat sau 1/2 lingura cimbru uscat
  • Spray pentru gatit


Preparare:
1. Curatam cartoful si il radem pe o razatoare cu gauri mari
2. Topim untul
3. Intr-un bol mediu amestecam oul, laptele, sarea si piperul. 
   Adaugam faina in ploaie, praful de copt si mixam bine. 
   Adaugam parmezanul si branza, cartoful ras, untul, arpagicul si cimbrul si mixam in continuare.
4. Intr-o tigaie punem putin ulei sau spray pentru gatit si o incalzim la foc mediu.
5. Adaugam o lingura de aluat, formam clatita si coacem cate 2 minute pe fiecare parte.

249 de Calorii per portie (2 clatite), 15g grasimi (7g saturate), 246 mg sare, 82 mg colesterol. O sursa bogata de calciu.


Pofta buna!

duminică, 14 iulie 2013

Chiftelute de pui

Ingrediente

  • 200 g carne de pui / curcan / vita
  • 1 galbenus
  • putina paine inmuiata in lapte
  • 2 linguri parmezan
  • patrunjel
  • optional: dovlecel ras, morcov ras, etc

Preparare 
  1. Tocam carnea de pui
  2. Amestecam carnea tocata cu painea
  3. Apoi adaugam galbenusul si celelalte legume
  4. Asezonam compozitia dupa gust (de preferat cu patrunjel, chimen, marar si sare pentru copilasii mai mari)
  5. Amestecam bine pana se omogenizeaza
  6. Chiftelutele se pot praji clasic sau la aburi aproximativ 20 de minute.


Pofta buna!

Chicken Nuggets

   Ingrediente:
  • 500 g piept de pui
  • 80 g paine
  • 1 catel usturoi
  • 1/2 ceapa
  • 80 g faina
  • 80 ml lapte
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita drojdie praf
  • 1 lingurita ulei de masline
Pentru copii mai mari, adaugam si:
  • 1 lingura mustar
  • 2 linguri sos de soia
  • Pesmet


Mod de preparare:
  1. Taiem pieptul de pui si painea in bucati mari
  2. Amestecam compozitia in blender.
  3. Adaugam ceapa taiata in patru si catelul de usturoi.
  4. Omogenizam pana cand compozitia devine ca o pasta.
  5. Formam mingiute, pe care le turtim.
  6. Separat amestecam faina cu laptele. 
  7. Apoi adaugam oul, drojdia si uleiul. 
  8. Amestecam bine. 
  9. Trecem chiftelutele obtinute prin sosul de faina si apoi prin pesmet.
  10. Introducem in cuptorul incins la 180 grade Celsius circa 20 minute pana sunt rumenite. (in tava, pe hartia de copt)
  11. \!/ Trebuie intoarse dupa 10 minute.

Pentru copii mai mari adaugam mustarul, soia, piper si un praf de sare.


EXTRA: Dupa ce s-au copt si s-au racit, se pot congela. Cand aveti nevoie, se scot si se baga la cuptor 180 grade Celsius cateva minute.


Pofta buna!

Bombonici delicioase



Ingrediente

curmale fără sâmburi (aprox. 150 g)
stafide
6-8 nuci
nuca de cocos
fulgi de porumb
unt sau miere, daca nu se leaga suficient de bine compozitia
 
nuca de cocos
seminte de susan
 
 
Preparare
1. Mixam ingredientele in blender
2. Modelam bombite
3. Le tavalim prin seminte de susan sau nuca de cocos.
4. Optional, putem aseza bomboanele delicioase in forme de hartie pentru mini-briose.
 
 
 
Pofta buna!

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Quiche Lorraine


Ingrediente
pentru 4 persoane

Aluat
200 g de faina
100 g unt la temperatura camerei
1 varf de cutit de sare
½ cana de apa sau lapte

3 oua

Umplutura
3 oua
200 g sunca afumata / bacon sau sunca de pui ca sa manance si baby
100 g de branza rasa (optional)
200 ml de smantana
nucsoara
piper


Preparare

Aluat
  1. Intr-un castron adaugam faina si facem o gaura la mijloc, unde adaugam apoi sarea si untul.
  2. Frecam cu mana si adaugam apa sau lapte si framantam pana obtinem un aluat neted.
  3. Infasuram cu folie de plastic si lasam la frigider cel putin 30 minute.
  4. Intindem aluatul pe o suprafata presarata cu faina.
  5. Punem aluatul intr-o tava pentru placinta.

Umplutura

  1. Incalzim cuptorul la 180 ° C (gaz marca 6).
  2. Taiem sunca in bucati mici si o prajim intr-o tigaie fara grasime.
  3. Presaram sunca peste aluat, presand-o usor astfel incat sa fie prinse in aluat.
  4. Intr-un castron, batem ouale si smantana.
  5. Adaugam piper si nucsoara (dar nu si sare, sunca  fiind deja sarata).
  6. Turnam amestecul peste sunca si presaram Emmental.
  7. Coacem aproximativ 30 de minute.
  8. Servim platoul cald, cu salata verde.

vineri, 9 noiembrie 2012

Salata de varza cu stafide

Reţetă gustoasă şi sănătoasă

Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de:

  • o varză roşie
  • o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară
  • o cană cu stafide aurii
  • câteva linguri cu ulei
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • un păhărel cu vin roşu
  • sare, piper
  • o linguriţă cu miere. 
Preparare

1. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare.
2. Amestecaţi bine pentru ca varza să se înmoaie.
3. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie şi piperul măcinat.
4. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider.
5. Turnaţi acest amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.

Sfat! Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale. Astfel, consumaţi câteva grame pe zi.

Despre stafide - mai multe informatii aici!

Pui cu Sherry, mustar si masline



Ingrediente

   2-3 linguri ulei vegetal
100 ml sherry dry amestecat cu 150 ml apa sau supa de pui
    8 pulpe de pui sau 4 piepturi
    1 lingura otet de sherry sau otet din vin rosu
    4 cepe
   16 masline verzi mari, injumatatite - simple sau aromate
    2 lingurite mustar frantuzesc
    o mana mare de patrunjel proaspat tocat
Sare si piper proaspat macinat


Instructiuni

Step 1.
Turnam putin ulei in oala sub presiune, folosind doar suficient cat sa acoperim baza tigaii cu generozitate.
Punem in oala 4 pulpe sau 2 piepturi, la temperatura medie-mare. Prajim usor bucatile, le scoatem si introducem si restul.

Step 2.
Adaugam toate bucatile de carne in oala sub presiune, ceapa si mustarul si amestecam pentru a distribui uniform mustarul. Condimentam cu sare si piper, turnam amestecul de sherry si otet si fixam capacul. Crestem presiunea la maxim, setam temperatura medie si gatim timp de 10 minute. Apoi inchidem focul si scoatem imediat aburul.

Step 3.
Scoatem capacul, punem imediat maslinele in oala si punem inapoi capacul. lasam 5 minute oala inchisa, apoi anestecam patrunjelul si servim cu piure de cartofi sau risotto.

Pentru bebelusul pofticios, eliminam acloolul din reteta :)

duminică, 20 mai 2012

Biscuiti italienesti pentru pici

de la 12 luni

Reteta de biscuiti cu miere si ulei de masline!
  • 200 g faina
  • 2 cani de lapte
  • 1 lingura de ulei de masline extra virgin
  • 2 linguri de miere

Preparare
  1. Combinam faina cu laptele, adaugam uleiul, mierea si framantam pana cand ingredientele sunt amestecate perfect.
  2. Intindem aluatul pana are o grosime de 1/2 cm si il taiem in diverse forme.
  3. Tapetam o tava cu hartie de copt si aranjam formele de aluat.
  4. Coacem timp de 15 minute in cuptorul preincalzit.


Pofta buna!

Tarta de cartofi cu branza

de la 10 luni

  • 400 g cartofi
  • 80 g branza de burduf sau Fontina
  • 3 linguri de lapte
  • ierburi aromatice sau condimente naturale dupa gust


Preparare

  1. Curatam si fierbem cartofii.
  2. Apoi ii scurgem si ii facem piure, adaugand acum un pic de lapte si condimente naturale.
  3. Ungem cu unt un vas pentru cuptor si asezam primul strat de piure, apoi branza felii, inca un strat de piure si la final se presara parmezan si unt sau ulei de masline.
  4. Coacem timp de 20 minute la 150 grade C.


Pofta buna!

Fasole batuta

de la 12 luni

Mancarica de fasole delicioasa, presarata din abundenta cu parmezan! Superbebelusii o vor adora!
  • 200 g fasole uscata
  • 1 cartof
  • 1 felie de telina
  • 1/2 ceapa
  • 1/2 morcov
  • 2 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 2 linguri de amidon de porumb sau malai sau orez fiert

Preparare

  1. Se inmoaie boabele uscate cu o zi inainte in apa si bicarbonat (1 lingurita).
  2. Clatim fasolea cu apa rece si o punem la fiert in multa apa, timp de 2 ore; se spumeaza daca este nevoie.
  3. Cu o jumatate de ora inainte de terminare, se adauga telina, ceapa, morcovul si malaiul sau amidonul de porumb, care a fost in prealabil diluat in apa rece.
  4. Dupa ce a fiert, mixam compozitia si adaugam ulei de masline.
  5. Presaram cu parmezan si servim.


Pofta buna!