Postări populare

joi, 23 februarie 2012

Croque Maman

  • 8 felii de paine
  • 200 g Emmenthal
  • 2 oua
  • 4 felii de sunca 
  • 50 g unt
Preparare
  1. Preincalzim cuptorul la treapta 7 (210 ° C)
  2. Ungem cu unt toate feliile de paine.
  3.  Taiem felii Emmenthalul.
  4. Construim Croque Maman, suprapunand o felie de paine cu unt, o felie de Emmenthal, o felie de sunca, o felie de Emmental si o felie de paine (spre interior partea cu unt).
  5. Batem ouale, adaugam sare si piper.
  6. Trecem sandwichurile prin ou.
  7. Punem Croque Maman in cuptorul incins, pana cand acestea prind o culoare aurie.
  8. Deasupra presaram parmezan.
  9. Servim imediat.
 
 Pofta buna!

Croque bébé

de la 11 luni
  • 1 felie de paine
  •  1/4 felie de suncă
  •  1/4 din tomate
  • 1 bucatica de branza topita (gen Kiri sau La vache qui rit)
Preparare
  1. Prajim usor painea in toaster.
  2. Taiem jambonul in bucatele fine.
  3. Le punem impreuna cu branza topita intr-un bol si le incalzim cateva secunde la microunde.
  4. Amestecam bine.
  5. Taiem rosia in bucatele marunte si o incorporam in bolul de mai sus.
  6. Tartinati felia de paine!

Pentru bebelusii mai mici, puteti sa folositi painea neprajita!


Pofta buna!

Bouillon de legume

de la 6 luni

2+1/2 l apa rece
1 lingurita de sare (optional, in functie de varsta)
2 cartofi
2 morcovi
1 nap
1 praz
4-5 frunze de salata sau spanac

Preparare 
Curatati legumele.
Punem legumele in doi litri si jumatate de apa.
Coacem timp de 1 oră şi 30 de minute, la foc mic, in oala acoperita. 
Trecem totul printr-o sita.
Se pastreaza la rece!

Utilizare
Poate fi folosit ca baza pentru a inlocui laptele fiert sau ca o baza pentru mancaruri.


Pofta buna!

Gărgăriţă - Piure de morcovi si cartofi

de la 6 luni

  • 250 g morcovi
  • 100 g de cartofi
  • salată verde
Preparare
  1. Taiem legumele in cuburi mici si le fierbem la aburi sau in foarte putina apa.
  2. Le mixam intr-un piure mai gros, la care adaugam un nasturas de unt.

Servire
Aranjam salata pe o farfurie. 
Aranjam piureul sub forma unei gărgăriţe.
Decoram cu puncte negre formate din bucatele fine de masline negre, pentru a imita petele de pe spate. 

 

Pofta buna

Petite mousse de fruits

de la 12  luni



40 g fructe de sezon: piersici, caise, nectarine, cirese, pere, mere, banane,...
1 lingurita d suc de lamaie
1 albus foarte proaspat
1/2 pliculet de zahar vanilat


Preparare
1. Spalam sau curatam de coaja fructele, 
2. le taiem in bucatele si le mixam fin cu sucul de lamaie.
3. Batem albusul tare, amestecand pe parcurs zaharul vanilat.
4. Amestecam delicat piureul de fructe cu o lingura de albus batut spuma.



Varianta de servire: putem aseza spuma pe un pat de branzica alba sau de iaurt gras (de oaie sau bivolita).



Atentie la alergii! Reteta contine albus!




Pofta buna!

joi, 9 februarie 2012

Piure de brocoli

de la 6 luni
  • brocoli - un buchetel cat pumnul
  • 2 morcovi
  • 1 lingura de cereale
  • 1 lingura de lapte
  • ulei de masline
  • parmezan
  • sare

Preparare

  1. Fierbeti broccoli si morcovii timp de 30 de minute sau pana cand sunt gata.
  2. Mixati in blender legumele, cerealele, laptele si un pic de sare.
  3. Cand este gata piureul, amestecati-l cu putin ulei de masline si presarati deasupra parmezan.

Pofta buna!

duminică, 5 februarie 2012

Buttermilk Pancakes (Clatite pufoase)


de la 12 luni
Cantitate: 1 kg (15 -17 bucati)
  • 1 pahar Lapte batut/Iaurt/Chefir
  • 2 oua 
  • 2 linguri unt (unt topit sau ulei)
  • 1 esenta de vanilie
  • 1 pahar faina alba calitate superioara
  • 2 linguri zahar
  • sare
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita praf de copt
Preparare
  1. Intr-un vas se cerne faina cu sarea, bicarbonatul de sodiu si praful de copt. 
  2. Se amesteca bine.
  3. Intr-un alt vas, se amesteca laptele batut cu ouale, zaharul, untul si esenta de vanilie. 
  4. Se omogenizeaza bine aceasta compozitie. 
  5. Se adauga amestecul de faina peste cel de lapte batut, oua, etc. 
  6. Se amesteca foarte usor, asa incat aluatul sa nu formeze cocoloase de faina - se lasa 15-20 de min. in repaus.
  7. Cu o lingura umezita in apa, se iau portii de aluat si se pun intr-o tigaie de tip teflon, unsa cu putin ulei. 
  8. Se rumenesc bine pe ambele parti; focul trebuie sa fie mediu. 
  9. Se scot clatitele pe farfurie, acoperita cu servetele, care au rolul de a absorbi uleiul din ele.
 
sursa
Pofta buna!

vineri, 3 februarie 2012

Budinca de gris cu mere

de la 9 luni
  • 250 g mere,
  • 50 g zahar,
  • 25 g unt,
  • 250 ml lapte,
  • 15 g gris,
  • 2 oua,
  • 1 pliculet zahar vanilat.
  • un varf cutit sare.

Preparare

  1. Spalati, curatati si taiati in felii merele.
  2. Puneti intr-o cratita untul si zaharul asezat intr-un strat uniform si deasupra feliile de mere.
  3. Se da la cuptor la  foc potrivit.
  4. Dupa aproximativ 15 minute, cand zaharul s-a caramelizat, se scoate cratita din cuptor si se lasa la o parte.
  5. In acest timp puneti la fiert laptele cu zaharul vanilat si sarea.
  6. Cand laptele da in clocot, adaugati grisul „in ploaie", amestecand mereu.
  7. Dupa ce grisul a fiert, lasati-l sa se raceasca, 
  8. apoi amestecati-l cu ouale, puse unul cate unul, batand bine, ca sa se omogenizeze compozitia.
  9. O turnati apoi peste mere
  10. Introduceti din nou cratita la cuptor, la foc potrivit, 30-35 min, pana cand budinca se rumeneste.
  11. Se rastoarna pe un platou si se serveste rece.

Pofta buna!

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Cartofi la cuptor umpluti cu branza si piept de curcan

de la 12 luni


yT5DfKPpRAYc
  • 10-12 cartofi rotunzi de marime medie
  • branza telemea
  • 2 oua
  • 1/2 piept de curcan, merge si pui sau putina carne de porc
  • unt
  • cascaval sau parmezan ras

Mod de preparare:
  1. Cartofii se fierb intregi in coaja.  
  2. Carnea se taie fasiute subtiri si mici si se prajesc pana se rumenesc putin (se rumenesc repede, ca sunt taiate subtiri).  
  3. Cand sunt gata fierti cartofii, se curata si se scobesc de miez cu o lingurita
  4. apoi miezul se amesteca cu branza rasa pe razatoarea mica, cu ouale si carnea prajita
  5. Se umplu cartofii cu aceasta pasta/umplutura, se pune pe fiecare cate un cubulet de unt, se acopera cu cascaval
  6. se dau la cuptor pana se leaga toti si capata o culoare frumoasa.
sursa: http://sfatulparintilor.ro


Pofta buna!

Mozzarella facuta in casa



  • lapte proaspat (nepasteurizat)
  • putin cheag - poate fi cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara.

Din 4 l de lapte si 3 linguri de cheag - dizolvat in 300 ml de apa, obtinem aproximativ 300 g (ce se vede mai sus).

Preparare

  1. Laptele se incalzeste la 37- 38 grade C, nu mai mult. Daca e abia muls, nu se mai incalzeste. 
  2. Se pune cheagul dizolvat si se amesteca bine. 
  3. Se lasa 1-2 ore, pana se incheaga bine. 
  4. Se amesteca cu un tel in forma de para si se mai lasa 1 ora.
  5. Se pun 2 randuri de tifon peste o  strecuratoare. Strecuratoarea se pune peste o oala mare. Se toarna laptele inchegat.
  6. Se lasa sa se strecoare bine, peste noapte.
  7. A doua zi se incalzeste apa pana la 80- 90 grade C (aproape de fierbere)
  8. Se pune branza intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste. Se lasa cateva minute, pana ce branza incepe sa se intinda.
  9. Cu mainile bine spalate si cu mare atentie pentru ca e foarte fierbinte, se scoate branza cu o lingura de lemn si se framanta in maini. Cam asa :




         10.  Daca branza isi pierde din elasticitate, se mai scufunda in apa. E bine sa ai la indemana apa fierbinte, ca s-o inlocuiesti pe cea care s-a racit.
         11.  Framanta cam 15- 20 minute. Branza trebuie sa devina elastica si matasoasa.



sursa: http://brindusascheaua.blogspot.com

marți, 24 ianuarie 2012

Maioneza verde


  • 2 linguri de branzica de vaca
  • O legatura de patrunjel
  • Ceapa verde
  • O lingurita de zeama de lamaie
  • Sare
 
Preparare

  1. Toaca patrunjelul.
  2. Taie marunt ceapa verde.
  3. Mixeaza bine toate ingredientele.

sursa
Pofta buna!

Maioneza din avocado



Raw vegan snack

Facand exceptie de la culoarea (frumoasa, de altfel) verzuie a maionezei, gustul acestui preparat seamana mult cu cel al maionezei originale. Doar ca nu are ou :) Poate fi folosita cu succes pentru a inlocui maioneza de ou sau pur si simplu ca dip pentru legume.





  • 1 avocado bine copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita rasa mustar
  • sare
  • ulei de floarea soarelui presat la rece
Preparare
  1. Avocado se scobeste de miez
  2. se paseaza la robot pana rezulta o pasta omogena. 
  3. Se adauga apoi zeama de lamaie, sarea si mustarul si se mixeaza.
  4. La urma se adauga ulei putin cate putin, ca si in cazul maionezei clasice, pana rezulta o textura spumoasa si asemanatoare maionezei.

Pentru adulti
Se poate servi cu tulpina de telina, fasiute de ardei, seminte de floarea soarelui aromate cu usturoi si oregano (reteta in curand) si paine multicereale (din comert).



Pofta buna!

vineri, 20 ianuarie 2012

Sos Bechamel

  • 5 g faina
  • 5 g unt
  • 100 g lapte


Preparare

  1. Se topeste untul, 
  2. se pune faina amestecand mereu, fara sa se rumeneasca. 
  3. Se stinge cu laptele rece, amestecand continuu cu lingura, sa nu se faca cocoloase.