Postări populare

luni, 9 ianuarie 2012

Piure de conopida, cartofi si branzica

de la 6 luni


  • 1 cartof sau 1 cartof dulce mic (180 g), taiat in cubulete mici
  • ¼ conopida mica, taiata bucatele
  • 1 cana de branza Cheddar rasa
  • 2-4 linguri de lapte de mama sau formula

Preparare

  1. Asezam cartoful taiat cubulete in aparatul de gatit cu aburi, intr-un singur strat.
  2. Acoperim si lasam la aburi timp de 5 minute.
  3. Observatie: daca folosim cartof dulce, lasam la aburi doar 3 minute.
  4. Adaugam conopida in mod uniform.
  5. Acoperim din nou si lasam la aburi inca 8-10 minute.
  6. Transferam legumele in blender, impreuna cu branza si laptele.
  7. Mixam ingredientele pana cand obtinem un piure fin; mai adaugam lapte daca este prea gros.



Pofta buna!

Piure de banane cu orez brun

de la 6 luni


  • 1+1/2 - 2 cani de orez brun fiert, in functie de consistenta dorita
  • 3 banane
  • 2 lingurite scortisoara
  • apa

Preparare
  1. Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
  2. Coacem bananele nedecojite, timp de 30 de minute.
  3. Folosim o lingura mare pentru a scoate pulpa.
  4. Mixam bananele cu orezul brun fiert, scortisoara si suficienta apa pentru a crea o consistenta cremoasa.
Obtinem 3 cani de piure!
Pofta buna!

Super piure cu pui, praz si cartof dulce


de la 7 luni

  • 2 pulpe de pui
  • 1 lingura ulei de masline
  • ½ cana praz taiat fin
  • 2 cani cartof dulce curatat si taiat in bucatele
  • 1/3 cana caise uscate, maruntite
  • 2/3 cana piure de rosii
  • 1 cana de supa sau de apa

Preparare

  1. Indepartati carnea de pe os si aruncati pielea, grasimea si oasele. Avem nevoie de aproximativ 120 g de carne.
  2. Taiati carnea in bucatele.
  3. Incalziti uleiul intr-o craticioara si caliti prazul pana se inmoaie, aproximativ 4 minute.
  4. Adaugati puiul si sotati pana ce se albeste pe toate partile, aproximativ 2 minute.
  5. Adaugati cartoful dulce si mai sotati inca 1 minut.
  6. Amestecati caisele uscate, piureul de rosii si supa/apa.
  7. Aduceti la punctul de fierbere, apoi acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic inca 15 minute.
  8. Mixati totul in blender.

Pofta buna!

duminică, 8 ianuarie 2012

Morun cu gris

de la 8  luni

  • 1 felie de morun
  • 20-25 g gris
  • 1/2 pahar de lapte
  • unt
  • sare

Preparare
  1. O felie mica de morun se fierbe la bain-marie. 
  2. Se stropeste cu suc de lamaie. 
  3. Se desface in lamele.
  4. Se fierbe grisul 10 minute in lapte. 
  5. Se sareaza, se adauga unt si cateva picaturi de ulei de masline. 
  6. Se prepara un piure de rosii. 
  7. Se amesteca totul.

Pofta buna!

File de batog cu sos verde

de la 8 luni
  • 1 file micut de merlan (40-50 g.)
  • 1 lingura (rasa) cu faina
  • 100 ml de lapte
  • putina nucsoara praf
  • o mana de frunze de spanac (sau de creson) o bucatica de unt cat o aluna

Preparare
  1. Spalati cu grija frunzele de spanac, puneti-le intr-o craticioara, fara apa sau unt, acoperiti craticioara si lasati-o 5 minute pe foc mic. 
  2. Dupa aceea, scurgeti spanacul si treceti-l prin mixer.
  3. Intre timp, fierbeti laptele pana da in clocot, apoi, puneti-l deoparte.
  4. Intr-o craticioara, topiti untul la foc mic pana cand face putina spuma. 
  5. Adaugati faina, si amestecati bine pentru a nu se forma cocoloase.
  6. Turnati, apoi, laptele cald si nucsoara, si amestecati bine. 
  7. Lasati sa fiarba la foc foarte mic timp de 5 minute, amestecand in continuu, pana cand sosul alb se ingroasa. 
  8. Luati craticioara cu sosul de pe foc. 
  9. Adaugati frunzele de spanac zdrobite in acest sos si amestecati bine.
  10. Fierbeti pestele in baie de aburi (sau in apa cu diferite mirodenii) timp de 5 minute. 
  11. Dupa ce a fiert, scoateti-i oasele si faramitati-l.
  12. Turnati sosul deasupra si serviti.

Puteti servi acest fel de mancare cu putin orez sau morcovi fierti in apa

Pofta buna!

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Supa-crema de dovlecei

de la 6 luni

  • 1-2 dovlecei
  • 1 branza topita
  • 1 catel mic de usturoi zdrobit
  • putina sare
  • putin arpagic
  • apa

Preparare
  1. Intr-o craticioara se fierb dovleceii si usturoiul in putina apa 10-15 minute.
  2. Se zdrobesc dovleceii si usturoiul, si se amesteca cu branza topita. 
  3. Se sareaza foarte putin si se decoreaza cu arpagicul. 


Observatie: vezi cum se face branza topita in casa!


Pofta buna!

SUTLACH - Renumitul orez cu lapte turcesc

de la 10 luni

  • un pahar (200ml) de orez
  • 2l lapte
  • apa
  • zahar dupa gust
  • vanilie




Preparare
  1. fierbi orezul in apa, pana e atat de fiert incat se dezintegreaza. 
  2. Observatie: se pune cu putina apa pe foc si pe masura ce fierbe mai adaugi apa daca e necesar; important e sa fie foarte fiert si moale. 
  3. cand e gata, il adaugi in 2 l de lapte clocotit si lasi sa mai fiarba putin impreuna cu zaharul (dupa gust) si vanilia.
  4. cand vezi ca a inceput sa se adune (cam 15 min) si arata ca o budinca mai diluata, e gata. 
  5. sau daca vezi ca nu se ingroasa deloc, poti sa adaugi foarte putin amidon sau faina de orez. 
  6. lasi sa se raceasca si sa prinda caimac, ungi cu galbenus de ou
  7. il introduci o jumate de ora la cuptor (sau pana pojghita de deasupra se rumeneste pe alocuri). 


Pofta buna!

KESKUL - orez cu lapte

de la 10 luni

KESKUL
  • 2 l lapte
  • 400 gr zahar
  • 120 gr faina de orez 
  • 200 gr migdale macinate
  • 1 ou
  • scortisoara
  • alune macinate
  • nuca de cocos



Preparare

  1. fierbi laptele impreuna cu zaharul. 
  2. adaugi oul intreg si amesteci bine cu lingura sau cu telul
  3. dizolva faina de orez (daca nu gasesti, e bun si amidon de porumb sau grau, dar folosesti o cantitate mai mica) in putina apa rece
  4. adaugi faina dizolvata peste laptele clocotind. 
  5. adauga si migdalele macinate. 
  6. amesteca in continuu cateva minute pana fierbe si se ingroasa ca un pudding. 
  7. cand e gata, rastoarna in caserole sau cupe, presara scortisoara, nuca de cocos si alunele.


Pofta buna!

Rosie umpluta

de la 8  luni
  • o rosie frumoasa
  • un galbenus de ou
  • ½ esalot (hasma)
  • un pic de ulei de masline
  • 25 g miez de paine inmuiat in lapte
  • un varf de sare
  • 1 -2 masline negre curatate de sambure.  


Preparare

  1. Preparati amestecul din galbenus de ou, esalot tocat, masline si sare. 
  2. Goliti rosia de miez si umpleti-o cu acest amestec. 
  3. Asezati rosia intr-o cratita unde ati pus un strat de ulei de masline si coaceti-o la foc moale.
  4. Rosia poate fi servita cu garnitura de orez alb sau de macaroane.
DICTIONAR:
Esalot = Hasma = o ceapa mica, mai ciudata, mult mai dulce, nu miroase si, spre deosebire de rudele sale, nu te face sa plangi cand o tai rondele.
Pofta buna!

Petite Ratatouille cu mamaliguta

de la 8 luni

Mancarica de legume:
  • o rosie
  • 1/4 de ardei iute verde
  • 1/2 de dovlecel
  • 40 g de vanata
  • 1/2 de ceapa
  • 1 lingurita cu ulei de masline
  • 3-4 masline negre fara samburi
  • 1 frunza mica de dafin si un fir de cimbrisor
Mamaliga:
  • 200 ml de lapte (semismantanit)
  • 40 g de malai
  • o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
  • putina nucsoara
  • putina sare 

Preparare
  • Se spala si se curata toate legumele (cu exceptia dovlecelului).
  • Se fierb vanata, ceapa, ardeiul iute, dafinul si cimbrisorul in baie de aburi timp de un sfert de ora. 
  • Se adauga tomata, dovlecelul si maslinele si se lasa sa fiarba inca 15 minute.
  • Dupa ce mancarica de legume a fiert, se scot frunza de dafin, firul de cimbrisor si se jupoaie pielita tomatei. Se zdrobesc toate legumele cu o furculita si se aseaza pe farfuria bebelusului.
  • Se scoate mamaliga din tipar si se pune alaturi. 
  • Se serveste.

MAMALIGA
  • Se fierbe laptele pana da in clocot, intr-o craticioara impreuna cu sarea si nucsoara. 
  • Se micsoreaza focul si se toarna malaiul in ploaie (treptat). 
  • Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand in continuu cu o lingura de lemn. 
  • Cand mamaliga se desprinde de peretii cratitei, se opreste focul, se amesteca cu untul, se toarna intr-o forma micuta si se lasa sa se raceasca.


Pofta buna!

Sos de vanilie

de la 6 luni
  • 1 galbenus
  • 250 g lapte
  • 20 g zahar
  • vanilie

Preparare

  1. Se fierbe laptele cu vanilie. 
  2. Separat se freaca galbenusul cu zaharul, 
  3. se amesteca cu laptele clocotit si se lasa pe foc pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amesteci mereu.
  4. Se serveste rece.

Pofta buna!

BISCUITI FARA OU pentru pitici

de la 6 luni
  • 375g faina
  • 250 g margarina
  • 120 g zahar
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 pahar cu lapte 

Preparare
  1. Toate ingredientele se amesteca si se intinde o foaie potrivit de groasa.
  2. Biscuitii se pot taia in patratele sau cu forme speciale. 
  3. Se coc la foc potrivit intr-o tava unsa cu unt.


Pofta buna!

Mancare gratinata de dovleac

de la 9 luni

  • 100 g de dovleac
  • 1/2 de ceapa dulce
  • cartof
  • 10 g de parmezan
  •  putina branza gen svaiter rasa putina sare
  •  putina nucsoara (facultativ)
  • o bucatica de unt de marimea unei alune
 
Preparare
  1. Se curata legumele (dovleac, ceapa si cartof), se taie in bucati si se pun intr-o cratita cu apa sarata.
  2. Se lasa sa fiarba pana dau in clocot, apoi se lasa sa clocoteasca 20 de minute (legumele pot fi fierte si la abur in jur de 30 de minute). 
  3. Dupa ce au fiert, legumele se scurg si se zdrobesc pana se obtine un pireu. 
  4. Se amesteca cu untul, nucsoara si parmezanul. 
  5. Se pune totul intr-un vas, se presara branza tip svaiter rasa si se baga in cuptor sa se rumeneasca. Se serveste avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Pofta buna!