Postări populare

Branzeturi si Iaurt

URDA = Branza de vaci pentru copii preparata din lapte fiert cu calciu, lamaie sau iaurt 


Recomandata de la 6 luni.
Ingrediente: lapte de vaca 1,5% sau lapte praf preparat in prealabil dupa instructiunile de pe cutie.


* Pentru 100 ml lapte – foarte putina branzica.
                  1 tableta de calciu // sau cateva picaturi din 1/2 lamaie // sau 1 lingura de iaurt
      * Pentru 500 ml lapte – un borcanel de aproximativ 120 g branzica. 
                  4 tablete de calciu // sau sucul de la 1/2 lamaie // sau 1 iaurt mic
      * Pentru 1 l lapte - aproximativ 200 g branzica.
                  8 tablete de calciu // sau sucul de la 1/2 lamaie // sau 1-2 iaurturi mici


Preparare:


1. Punem laptele la fiert
2. Atunci cand incepe sa fiaba, adaugam:
                               tableta de calciu
                                       sau
                               cateva picaturi de suc de lamaie
                                      sau
                               iaurtul
3. Amestecam constant pana cand se strica laptele (se separa branzica de zer);
4. Lasam pe foc mic cateva minute;
5. Dupa ce s-a racit, strecuram printr-o sita si un tifon sterilizat (fiert). In unele cati se recomanda sa se puna la scurs 3-4 ore.

Observatii:
Branzica poate fi utilizata 48 ore, cu conditia sa o pastrati in borcane inchise, la frigider (2-8° C).
-   Daca dupa 10-15 minute vezi ca nu se separa pui cateva picaturi de zeama de lamaie si sigur se va face branzica. Cand e gata o strecori prin tifon sau o strecuratoare fina, dar nu chiar de tot zerul.
-   Punem branzica intr-un borcan cu capac si o bagam la frigider, putand sa o pastram maxim 3 zile. 
-   Branza cu pastile de calciu pentru supliment mai mare de calciu.
-   Branza cu lamaie poate fi usor acra, dar combinata cu fructe nu se simte acreala.
-   Branza cu iaurt este delicioasa.
Puteti folosi lapte bio/eco, gen Dorna.


Branza de vaci pentru copii preparata din lapte nefiert 

Preparare:
  1. Daca lasati la temperatura camerei laptele proaspat in 24 de ore el va fi lapte prins. 
  2. Luati smantana formata deasupra laptelui si puneti iaurtul astfel format la foc mic pana cand se incalzeste tot iaurtul. 
  3. Amestecati in el de cateva ori. 
  4. Dupa ce se raceste putin, se pune intr-un tifon ca sa se scurga zerul. 

Branza de vaci pentru copii preparata cu cheag

Preparare:
  1. Se fierbe 1 litru de lapte de vaca si se lasa la racit. 
  2. Se adauga 2 lingurite de cheag achizitionat din comert si se lasa sa stea 12 ore.
  3. Se rastoarna intr-un tifon pentru a se scurge zerul.



Branza din lapte, smantana si lamaie
  • 2 l lapte
  • 200 g smantana
  • 3-4 linguri de lamaie
  •  un varf cutit sare
Preparare:
  1. Amestecati toate ingredientele intr-un vas mare emailat. 
  2. Puneti-le pe foc mic pana cand amestecul ajunge la 70-80 de grade (dureaza cam 45 de minute). 
  3. Cresteti putin focul si aduceti amestecul pana aproape de 90 de grade (dureaza cam 6-8 minute). 
  4. Nu amestecati, intrucat mestecatul va distruge cheagul care se formeaza.
  5. Dupa ce cheagul s-a format, taiati-l in bucatele de 2-3 cm, pentru a favoriza procesul de inlaturare a zerului prin cresterea suprafetei (fiind mai multe cheaguri mai mici). 
  6. Trebuie lucrat cu delicatete cu cheagurile, intrucat prin amestecare energica se poate distruge adeziunea din interior. 
  7. Lasati cheagurile sa se odihneasca pentru 10 minute. 
  8. Dupa aceasta perioada, amestecati cu delicatete si taiati bucatile pe care le-ati ratat in prima faza.
  9. Puneti vasul aproximativ 20-30 de minute la temperatura de 85-90 de grade, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi intre ele cheagurile. 
  10. Acest proces intareste cheagurile si faciliteaza eliminarea zerului din ele.
  11. Asezati o sita (o bucata de tifon pusa in 2 sau 4) intr-un vas mai mare. 
  12. Opriti focul si lasati amestecul sa se odihneasca in vas timp de 15 minute. 
  13. Turnati continutul vasului prin sita (puteti uda tifonul pentru a-l fixa mai bine) si lasati-l sa se scurga timp de 3-4 ore.
  14. Sfat: Lamaia furnizeaza acidul care determina inchegarea laptelui si furnizeaza gustul usor acrisor. 
  15. Daca nu am pune lamaie (sau o alta substanta acida), ar trebui sa asteptam pana la cateva zile pentru ca laptele sa se inacreasca pe cale naturala.


Iaurt de casa

Recomandat de la 7 luni.
  • 1 litru de lapte
  • 2-3 linguri de iaurt
Preparare:
  1. Se fierbe laptele
  2. Nu se lasa sa se raceasca de tot si se toarna in borcan sau pahar, sau, daca aveti, oala de lut
  3. Se adauga 2 linguri de iaurt (din tura anterioara sau din comert) si se amesteca
  4. Se inveleste borcanul intr-un prosop si se lasa la prins.
  5. Vara e gata pana in ziua urmatoare. Se smataneste si se papa cu fructe sau legume sau simplu.


Crema de branza gen Almette
Recomandat de la 5 luni.
Preparare
  1. se trece branzica prin sita, ca sa fie mai fina,
  2. apoi se freaca bine cu untul si sarea.
  3. Crema poate fi servita pe miez de paine taiata soldatei, alaturi de galbenus sau de feliute de banana.


Branza topita
  • 500g branza dulce;
  • un pachet unt
  • o lingurita bicarbonat
  • branza rasa de oaie, pentru a fi sarata
Preparare:
  1. se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.
  2. se fierbe pe baie de aburi amestecand continuu.
  3. se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii. 


Mozzarella facuta in casa
  • lapte proaspat (nepasteurizat)
  • putin cheag
Din 4 l de lapte si 3 linguri de cheag dizolvat in 300 ml de apa, se obtin aproximativ 300g.
Cheagul poate fi cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara. 

Preparare



  1. Laptele se incalzeste la 37- 38 grade C, nu mai mult. Daca e abia muls, nu se mai incalzeste. 
  2. Se pune cheagul si se amesteca bine. 
  3. Se lasa 1-2 ore, pana se incheaga bine. 
  4. Se amesteca cu un tel in forma de para si se mai lasa 1 ora.
  5. Se pun 2 randuri de tifon peste o  strecuratoare. Strecuratoarea se pune peste o oala mare. Se toarna laptele inchegat.
  6. Se lasa sa se strecoare bine, peste noapte.
  7. A doua zi se incalzeste apa pana la 80- 90 grade C (aproape de fierbere)
  8. Se pune branza intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste. Se lasa cateva minute, pana ce branza incepe sa se intinda.
  9. Cu mainile bine spalate si cu mare atentie pentru ca e foarte fierbinte, se scoate branza cu o lingura de lemn si se framanta in maini.
  10. Daca branza isi pierde din elasticitate, se mai scufunda in apa. E bine sa ai la indemana apa fierbinte, ca s-o inlocuiesti pe cea care s-a racit.
  11. Framanta cam 15- 20 minute. Branza trebuie sa devina elastica si matasoasa.



Cascaval facut in casa
  • 2 litri de lapte de vaca gras
  • 1 kg branza de capra
  • 300 grame telemea de vaca
  • 1 pachet de unt 200 grame
  • 2 oua
  • bicarbonat de sodiu
     
     
    Preparare
    Fierbem laptele de vaca.
    Cand acesta da in clocot, adaugam branza de capra si mai fierbem aproximativ 5-10 minute pana ce laptele fiert se branzeste.
    Lasam branza sa se scurga intr-un tifon curat timp de 10 minute.
    Intr-o alta oala topim untul.
    Adaugam telemeaua maruntita, branza, ouale batute si amestecate cu bicarbonat si amestecam incontinuu, pe foc, aproximativ alte 5-10 minute.
    Turnam toata compozitia intr-un vas yena uns cu unt si pentru bebelus intr-o tava de briose.
    Lasam compozitia la rece pana a doua zi.



    Pofta buna!
     

Un comentariu:

  1. Foarte buna ideea de a uni toate retetele pentru branzica si iaurt!

    Almette e un deliciu! fetita mea o adora.

    RăspundețiȘtergere