URDA = Branza de vaci pentru copii preparata din
lapte fiert cu calciu, lamaie sau iaurt
Recomandata
de la 6 luni.
Ingrediente: lapte de vaca 1,5% sau
lapte praf preparat in prealabil dupa instructiunile de pe cutie.
* Pentru 100 ml lapte – foarte putina branzica.
1 tableta de calciu // sau cateva picaturi din 1/2 lamaie //
sau 1 lingura de iaurt
* Pentru 500 ml lapte – un borcanel
de aproximativ 120 g branzica.
4 tablete de calciu // sau sucul de la 1/2 lamaie // sau 1 iaurt mic
* Pentru 1 l lapte - aproximativ
200 g branzica.
8 tablete de calciu // sau sucul de la 1/2 lamaie // sau 1-2 iaurturi mici
Preparare:
1. Punem laptele la fiert
2. Atunci cand incepe sa
fiaba, adaugam:
tableta de calciu
sau
cateva picaturi de suc de lamaie
sau
iaurtul
3. Amestecam constant
pana cand se strica laptele (se separa branzica de zer);
4. Lasam pe foc mic
cateva minute;
5. Dupa ce s-a racit,
strecuram printr-o sita si un tifon sterilizat (fiert). In unele cati se
recomanda sa se puna la scurs 3-4 ore.
Observatii:
Branzica poate fi
utilizata 48 ore, cu conditia sa o pastrati in borcane inchise, la frigider
(2-8° C).
- Daca
dupa 10-15 minute vezi ca nu se separa pui cateva picaturi de zeama de lamaie
si sigur se va face branzica. Cand e gata o strecori prin tifon sau o
strecuratoare fina, dar nu chiar de tot zerul.
-
Punem branzica intr-un borcan cu capac si o bagam la frigider, putand sa o
pastram maxim 3 zile.
- Branza cu
pastile de calciu pentru supliment mai mare de calciu.
- Branza cu
lamaie poate fi usor acra, dar combinata cu fructe nu se simte acreala.
- Branza cu
iaurt este delicioasa.
Puteti folosi lapte
bio/eco, gen Dorna.
Branza de vaci pentru
copii preparata din lapte nefiert
Preparare:
- Daca lasati la temperatura camerei laptele proaspat in 24 de ore el va fi lapte prins.
- Luati smantana formata deasupra laptelui si puneti iaurtul astfel format la foc mic pana cand se incalzeste tot iaurtul.
- Amestecati in el de cateva ori.
- Dupa ce se raceste putin, se pune intr-un tifon ca sa se scurga zerul.
Branza de vaci
pentru copii preparata cu cheag
Preparare:
- Se fierbe 1 litru de lapte de vaca si se lasa la racit.
- Se adauga 2 lingurite de cheag achizitionat din comert si se lasa sa stea 12 ore.
- Se rastoarna intr-un tifon pentru a se scurge zerul.
Branza din lapte, smantana si lamaie
- 2 l lapte
- 200 g smantana
- 3-4 linguri de lamaie
- un varf cutit sare
Preparare:
- Amestecati toate ingredientele intr-un vas mare emailat.
- Puneti-le pe foc mic pana cand amestecul ajunge la 70-80 de grade (dureaza cam 45 de minute).
- Cresteti putin focul si aduceti amestecul pana aproape de 90 de grade (dureaza cam 6-8 minute).
- Nu amestecati, intrucat mestecatul va distruge cheagul care se formeaza.
- Dupa ce cheagul s-a format, taiati-l in bucatele de 2-3 cm, pentru a favoriza procesul de inlaturare a zerului prin cresterea suprafetei (fiind mai multe cheaguri mai mici).
- Trebuie lucrat cu delicatete cu cheagurile, intrucat prin amestecare energica se poate distruge adeziunea din interior.
- Lasati cheagurile sa se odihneasca pentru 10 minute.
- Dupa aceasta perioada, amestecati cu delicatete si taiati bucatile pe care le-ati ratat in prima faza.
- Puneti vasul aproximativ 20-30 de minute la temperatura de 85-90 de grade, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi intre ele cheagurile.
- Acest proces intareste cheagurile si faciliteaza eliminarea zerului din ele.
- Asezati o sita (o bucata de tifon pusa in 2 sau 4) intr-un vas mai mare.
- Opriti focul si lasati amestecul sa se odihneasca in vas timp de 15 minute.
- Turnati continutul vasului prin sita (puteti uda tifonul pentru a-l fixa mai bine) si lasati-l sa se scurga timp de 3-4 ore.
- Sfat: Lamaia furnizeaza acidul care determina inchegarea laptelui si furnizeaza gustul usor acrisor.
- Daca nu am pune lamaie (sau o alta substanta acida), ar trebui sa asteptam pana la cateva zile pentru ca laptele sa se inacreasca pe cale naturala.
Iaurt de casa
Recomandat de la 7 luni.
- 1 litru de lapte
- 2-3 linguri de iaurt
Preparare:
- Se fierbe laptele
- Nu se lasa sa se raceasca de tot si se toarna in borcan sau pahar, sau, daca aveti, oala de lut
- Se adauga 2 linguri de iaurt (din tura anterioara sau din comert) si se amesteca
- Se inveleste borcanul intr-un prosop si se lasa la prins.
- Vara e gata pana in ziua urmatoare. Se smataneste si se papa cu fructe sau legume sau simplu.
Crema de branza gen Almette
Recomandat de la 5 luni.
- branza de vaca facuta in casa (urda)
- unt
- un varf de sare
Preparare
- se trece branzica prin sita, ca sa fie mai fina,
- apoi se freaca bine cu untul si sarea.
- Crema poate fi servita pe miez de paine taiata soldatei, alaturi de galbenus sau de feliute de banana.
Branza topita
- 500g branza dulce;
- un pachet unt
- o lingurita bicarbonat
- branza rasa de oaie, pentru a fi sarata
Preparare:
- se framanta toate foarte bine si apoi se lasa o ora la crescut.
- se fierbe pe baie de aburi amestecand continuu.
- se lasa sa se racoreasca si se pune in cutii.
Mozzarella facuta in casa
- lapte proaspat (nepasteurizat)
- putin cheag
Din 4 l de lapte si 3 linguri de cheag dizolvat
in 300 ml de apa, se obtin aproximativ 300g.
Cheagul poate fi cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara.
Preparare
Cheagul poate fi cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara.
Preparare
- Laptele se incalzeste la 37- 38 grade C, nu mai mult. Daca e abia muls, nu se mai incalzeste.
- Se pune cheagul si se amesteca bine.
- Se lasa 1-2 ore, pana se incheaga bine.
- Se amesteca cu un tel in forma de para si se mai lasa 1 ora.
- Se pun 2 randuri de tifon peste o strecuratoare. Strecuratoarea se pune peste o oala mare. Se toarna laptele inchegat.
- Se lasa sa se strecoare bine, peste noapte.
- A doua zi se incalzeste apa pana la 80- 90 grade C (aproape de fierbere)
- Se pune branza intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste. Se lasa cateva minute, pana ce branza incepe sa se intinda.
- Cu mainile bine spalate si cu mare atentie pentru ca e foarte fierbinte, se scoate branza cu o lingura de lemn si se framanta in maini.
- Daca branza isi pierde din elasticitate, se mai scufunda in apa. E bine sa ai la indemana apa fierbinte, ca s-o inlocuiesti pe cea care s-a racit.
- Framanta cam 15- 20 minute. Branza trebuie sa devina elastica si matasoasa.
Cascaval facut in casa
- 2 litri de lapte de vaca gras
- 1 kg branza de capra
- 300 grame telemea de vaca
- 1 pachet de unt 200 grame
- 2 oua
- bicarbonat de sodiuPreparareFierbem laptele de vaca.Cand acesta da in clocot, adaugam branza de capra si mai fierbem aproximativ 5-10 minute pana ce laptele fiert se branzeste.Lasam branza sa se scurga intr-un tifon curat timp de 10 minute.Intr-o alta oala topim untul.Adaugam telemeaua maruntita, branza, ouale batute si amestecate cu bicarbonat si amestecam incontinuu, pe foc, aproximativ alte 5-10 minute.Turnam toata compozitia intr-un vas yena uns cu unt si pentru bebelus intr-o tava de briose.Lasam compozitia la rece pana a doua zi.Pofta buna!
Foarte buna ideea de a uni toate retetele pentru branzica si iaurt!
RăspundețiȘtergereAlmette e un deliciu! fetita mea o adora.