Postări populare

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Supa-crema de dovlecei

de la 6 luni

  • 1-2 dovlecei
  • 1 branza topita
  • 1 catel mic de usturoi zdrobit
  • putina sare
  • putin arpagic
  • apa

Preparare
  1. Intr-o craticioara se fierb dovleceii si usturoiul in putina apa 10-15 minute.
  2. Se zdrobesc dovleceii si usturoiul, si se amesteca cu branza topita. 
  3. Se sareaza foarte putin si se decoreaza cu arpagicul. 


Observatie: vezi cum se face branza topita in casa!


Pofta buna!

SUTLACH - Renumitul orez cu lapte turcesc

de la 10 luni

  • un pahar (200ml) de orez
  • 2l lapte
  • apa
  • zahar dupa gust
  • vanilie




Preparare
  1. fierbi orezul in apa, pana e atat de fiert incat se dezintegreaza. 
  2. Observatie: se pune cu putina apa pe foc si pe masura ce fierbe mai adaugi apa daca e necesar; important e sa fie foarte fiert si moale. 
  3. cand e gata, il adaugi in 2 l de lapte clocotit si lasi sa mai fiarba putin impreuna cu zaharul (dupa gust) si vanilia.
  4. cand vezi ca a inceput sa se adune (cam 15 min) si arata ca o budinca mai diluata, e gata. 
  5. sau daca vezi ca nu se ingroasa deloc, poti sa adaugi foarte putin amidon sau faina de orez. 
  6. lasi sa se raceasca si sa prinda caimac, ungi cu galbenus de ou
  7. il introduci o jumate de ora la cuptor (sau pana pojghita de deasupra se rumeneste pe alocuri). 


Pofta buna!

KESKUL - orez cu lapte

de la 10 luni

KESKUL
  • 2 l lapte
  • 400 gr zahar
  • 120 gr faina de orez 
  • 200 gr migdale macinate
  • 1 ou
  • scortisoara
  • alune macinate
  • nuca de cocos



Preparare

  1. fierbi laptele impreuna cu zaharul. 
  2. adaugi oul intreg si amesteci bine cu lingura sau cu telul
  3. dizolva faina de orez (daca nu gasesti, e bun si amidon de porumb sau grau, dar folosesti o cantitate mai mica) in putina apa rece
  4. adaugi faina dizolvata peste laptele clocotind. 
  5. adauga si migdalele macinate. 
  6. amesteca in continuu cateva minute pana fierbe si se ingroasa ca un pudding. 
  7. cand e gata, rastoarna in caserole sau cupe, presara scortisoara, nuca de cocos si alunele.


Pofta buna!

Rosie umpluta

de la 8  luni
  • o rosie frumoasa
  • un galbenus de ou
  • ½ esalot (hasma)
  • un pic de ulei de masline
  • 25 g miez de paine inmuiat in lapte
  • un varf de sare
  • 1 -2 masline negre curatate de sambure.  


Preparare

  1. Preparati amestecul din galbenus de ou, esalot tocat, masline si sare. 
  2. Goliti rosia de miez si umpleti-o cu acest amestec. 
  3. Asezati rosia intr-o cratita unde ati pus un strat de ulei de masline si coaceti-o la foc moale.
  4. Rosia poate fi servita cu garnitura de orez alb sau de macaroane.
DICTIONAR:
Esalot = Hasma = o ceapa mica, mai ciudata, mult mai dulce, nu miroase si, spre deosebire de rudele sale, nu te face sa plangi cand o tai rondele.
Pofta buna!

Petite Ratatouille cu mamaliguta

de la 8 luni

Mancarica de legume:
  • o rosie
  • 1/4 de ardei iute verde
  • 1/2 de dovlecel
  • 40 g de vanata
  • 1/2 de ceapa
  • 1 lingurita cu ulei de masline
  • 3-4 masline negre fara samburi
  • 1 frunza mica de dafin si un fir de cimbrisor
Mamaliga:
  • 200 ml de lapte (semismantanit)
  • 40 g de malai
  • o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
  • putina nucsoara
  • putina sare 

Preparare
  • Se spala si se curata toate legumele (cu exceptia dovlecelului).
  • Se fierb vanata, ceapa, ardeiul iute, dafinul si cimbrisorul in baie de aburi timp de un sfert de ora. 
  • Se adauga tomata, dovlecelul si maslinele si se lasa sa fiarba inca 15 minute.
  • Dupa ce mancarica de legume a fiert, se scot frunza de dafin, firul de cimbrisor si se jupoaie pielita tomatei. Se zdrobesc toate legumele cu o furculita si se aseaza pe farfuria bebelusului.
  • Se scoate mamaliga din tipar si se pune alaturi. 
  • Se serveste.

MAMALIGA
  • Se fierbe laptele pana da in clocot, intr-o craticioara impreuna cu sarea si nucsoara. 
  • Se micsoreaza focul si se toarna malaiul in ploaie (treptat). 
  • Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand in continuu cu o lingura de lemn. 
  • Cand mamaliga se desprinde de peretii cratitei, se opreste focul, se amesteca cu untul, se toarna intr-o forma micuta si se lasa sa se raceasca.


Pofta buna!

Sos de vanilie

de la 6 luni
  • 1 galbenus
  • 250 g lapte
  • 20 g zahar
  • vanilie

Preparare

  1. Se fierbe laptele cu vanilie. 
  2. Separat se freaca galbenusul cu zaharul, 
  3. se amesteca cu laptele clocotit si se lasa pe foc pana incepe sa se ingroase, avand grija sa amesteci mereu.
  4. Se serveste rece.

Pofta buna!

BISCUITI FARA OU pentru pitici

de la 6 luni
  • 375g faina
  • 250 g margarina
  • 120 g zahar
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 pahar cu lapte 

Preparare
  1. Toate ingredientele se amesteca si se intinde o foaie potrivit de groasa.
  2. Biscuitii se pot taia in patratele sau cu forme speciale. 
  3. Se coc la foc potrivit intr-o tava unsa cu unt.


Pofta buna!

Mancare gratinata de dovleac

de la 9 luni

  • 100 g de dovleac
  • 1/2 de ceapa dulce
  • cartof
  • 10 g de parmezan
  •  putina branza gen svaiter rasa putina sare
  •  putina nucsoara (facultativ)
  • o bucatica de unt de marimea unei alune
 
Preparare
  1. Se curata legumele (dovleac, ceapa si cartof), se taie in bucati si se pun intr-o cratita cu apa sarata.
  2. Se lasa sa fiarba pana dau in clocot, apoi se lasa sa clocoteasca 20 de minute (legumele pot fi fierte si la abur in jur de 30 de minute). 
  3. Dupa ce au fiert, legumele se scurg si se zdrobesc pana se obtine un pireu. 
  4. Se amesteca cu untul, nucsoara si parmezanul. 
  5. Se pune totul intr-un vas, se presara branza tip svaiter rasa si se baga in cuptor sa se rumeneasca. Se serveste avand grija sa nu fie prea fierbinte.

Pofta buna!

Mamaliguta fiarta in lapte

de la 9  luni

  • 250 ml. lapte
  • 100 ml. apa
  • 2 linguri mari pline cu varf de malai
  • 2 linguri branza de vaci
  • 1 lingura smantana
  • putin unt
  • sare dupa gust

Preparare
  1. Se pune la fiert laptele indoit cu apa. 
  2. Cand incepe sa clocoteasca se adauga malaiul "in ploaie". 
  3. Se adauga sarea. 
  4. Se fierbe timp de 25-30 minute, la foc mic, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn. 
  5. Cand mamaliguta este gata, se adauga untul si branza de vaci.
  6. Se amesteca bine.
  7. Se pune intr-o cescuta uda, apoi se rastoarna pe o farfurie. 
  8. Deasupra se pune smantana. 
  9. Se serveste calduta.

Pofta buna!

Budinca de dovlecel

de la 9 luni



1 dovlecel,
20 g cascaval
1 ou
smantana
sare

Preparare
  1. Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. 
  2. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. 
  3. Se strecoara si se lasa sa se raceasca.
  4. Se amesteca apoi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, o lingurita faina si unt. 
  5. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. 
  6. Se coace 20-30 min. Se serveste cald sau rece.

Pofta buna!

Piure de cartofi copti, cu ou, rosii si parmezan ras

de la 10 luni
  • 1 rosie
  • 3-4 cartofi potriviti
  • 3 lingurite unt
  • 100 g lapte
  • 1 galbenus

Preparare

  1. Se fierb cartofii in coaja sau se coc.
  2. Se cojesc si se paseaza fierbinti, 
  3. se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul.
  4. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. 
  5. Se asaza intr-un vas.
  6. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. 
  7. Se pune la cuptor incins, 5-10 min
Pofta buna!



Sos olandez

de la 10  luni

  • 3 linguri lapte sau smantana
  • 40 g unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • zeama de lamaie

Preparare

  1. Se incalzeste untul, 
  2. se amesteca cu galbenusul batut cu lapte, smantana sau supa. 
  3. Se lasa la bain-marie la foc mic sa se ingroase putin, fara sa fiarba. 
  4. Se potriveste dupa gust cu sare si lamaie.
  5. Se serveste cu carne fiarta sau tocata.
Pofta buna!

Budinca de orez pasat cu branza de vaci

de la 8 luni

1 ceasca de cafea plina cu orez
100 g branza de vaci
30 g zahar
250 g apa+lapte
30 g unt
1 ou
sare.

Preparare
  1. Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare;
  2. daca scade mai adaugi apa.
  3. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. 
  4. Se trece prin sita.
  5. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, 
  6. se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma optional albusul spuma.
  7. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra.
  8. Se lasa la cuptor 40 de minute.
 
Pofta buna!