Postări populare

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Mamaliguta fiarta in lapte

de la 9  luni

  • 250 ml. lapte
  • 100 ml. apa
  • 2 linguri mari pline cu varf de malai
  • 2 linguri branza de vaci
  • 1 lingura smantana
  • putin unt
  • sare dupa gust

Preparare
  1. Se pune la fiert laptele indoit cu apa. 
  2. Cand incepe sa clocoteasca se adauga malaiul "in ploaie". 
  3. Se adauga sarea. 
  4. Se fierbe timp de 25-30 minute, la foc mic, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn. 
  5. Cand mamaliguta este gata, se adauga untul si branza de vaci.
  6. Se amesteca bine.
  7. Se pune intr-o cescuta uda, apoi se rastoarna pe o farfurie. 
  8. Deasupra se pune smantana. 
  9. Se serveste calduta.

Pofta buna!

Budinca de dovlecel

de la 9 luni



1 dovlecel,
20 g cascaval
1 ou
smantana
sare

Preparare
  1. Se curata dovlecelul de coaja si se scobeste miezul cu o lingurita. 
  2. Se taie in cuburi mici si se fierb 10 min. in apa cu sare. 
  3. Se strecoara si se lasa sa se raceasca.
  4. Se amesteca apoi cu galbenusul, cascavalul ras, albusul spuma, o lingurita faina si unt. 
  5. Se rastoarna intr-o forma unsa cu unt si se toarna smantana. 
  6. Se coace 20-30 min. Se serveste cald sau rece.

Pofta buna!

Piure de cartofi copti, cu ou, rosii si parmezan ras

de la 10 luni
  • 1 rosie
  • 3-4 cartofi potriviti
  • 3 lingurite unt
  • 100 g lapte
  • 1 galbenus

Preparare

  1. Se fierb cartofii in coaja sau se coc.
  2. Se cojesc si se paseaza fierbinti, 
  3. se adauga lapte cald, un praf de sare si se bate cu telul sau mixer-ul.
  4. Se adauga untul amestecat cu galbenusul. 
  5. Se asaza intr-un vas.
  6. Deasupra se pun felii de rosii, lapte si parmezan ras. 
  7. Se pune la cuptor incins, 5-10 min
Pofta buna!



Sos olandez

de la 10  luni

  • 3 linguri lapte sau smantana
  • 40 g unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • zeama de lamaie

Preparare

  1. Se incalzeste untul, 
  2. se amesteca cu galbenusul batut cu lapte, smantana sau supa. 
  3. Se lasa la bain-marie la foc mic sa se ingroase putin, fara sa fiarba. 
  4. Se potriveste dupa gust cu sare si lamaie.
  5. Se serveste cu carne fiarta sau tocata.
Pofta buna!

Budinca de orez pasat cu branza de vaci

de la 8 luni

1 ceasca de cafea plina cu orez
100 g branza de vaci
30 g zahar
250 g apa+lapte
30 g unt
1 ou
sare.

Preparare
  1. Orezul ales si spalat se pune la fiert cu apa amestecata cu lapte si un praf de sare;
  2. daca scade mai adaugi apa.
  3. Se fierbe orezul pana se zdrobeste si scade apa. 
  4. Se trece prin sita.
  5. Pasta obtinuta se amesteca cu branza de vaci, 
  6. se adauga galbenusul de ou frecat cu zaharul si la urma optional albusul spuma.
  7. Se unge cu unt o cratita, se imbraca cu pesmet si se toarna compozitia, adaugand un pic de unt si deasupra.
  8. Se lasa la cuptor 40 de minute.
 
Pofta buna!

Gris cu lapte caramel

de la 8 luni
  • 100 g apa
  • 12 g gris
  • 150 g lapte
  • 12 g zahar
  • 1 lingurita unt
  • 1 lingurita dulceata de visine

Preparare
  1. Se arde zaharul caramel, se stinge cu lapte amestecat cu apa.
  2. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se fierbe 10-15 min.
  3. Cand s-a racit pe jumatate, se amesteca cu untul si dulceata de visine.


Pofta buna!

Supa alfabet

de la 9 luni
  • 1 morcov
  • 1 cartof
  • partea alba a unei bucati de praz
  • 25 cl (250 ml) de lapte semi-smantanit
  • 20 g de paste fainoase alfabet
  • putina sare
  • o bucatica de unt cat o aluna
Preparare
  1. Toate legumele se spala, se curata si se taie in bucati, 
  2. apoi se fierb in bain marie 20 de minute.
  3. Dupa aceea, legumele sunt zdrobite si se pun intr-o cratita cu lapte si sare
  4. se lasa sa fiarba inabusit, pe foc mic 10 minute.
  5. Se pun si pastele fainoase in cratita si se mai lasa sa fiarba 5 minute, amestecand incontinuu.

Pofta buna!

Budinca cu legume

de la 6  luni
  • 1 lingurita unt
  • 1 lingurita faina de grau
  • 4 linguri lapte fierbinte
  • 1 lingura lapte praf
  • 1 ou batut (galbenusul)
  • 8 linguri piure de legume

Preparare


  1. Intr-o tigaie,topiti untul la foc mediu adaugand cate putin laptele fierbinte si cel praf.
  2. Amestecati continuu pana se ingroasa.
  3. In castronelul cu ou batut adaugati putin din sosul fierbinte obtinut, amestecati, apoi turnati oul in tigaie, peste sos.
  4. Adaugati si piureul de legume si amestecati pana se omogenizeaza.
  5. Turnati amestecul intr-un vas termorezistent uns cu grasime si coaceti in bain-marie la cuptor (incalzit in prelabil la 180 de grade).
  6. Coaceti 30 de minute.
  7. Se serveste cald sau rece



Pofta buna!

Flan cu morcovi


de la 6  luni
  • 150 g morcovi
  • 15 g ceapa
  • 1 galbenus
  • 1 bucatica de unt de marimea unei alune


Preparare
  1. Curatati si spalati morcovii.
  2. Taiati-i rondele.
  3. Fierbeti legumele timp de 20 de minute inabusit.
  4. Lasati sa se raceasca si amestecati cu mixerul.
  5. Incorporati galbenusul si untul de marimea unei alune.
  6. Puneti intr-o cratita.
  7. Coaceti in cuptor la foc potrivit (termostat 6), la bain-marie timp de 20 minute.



Pofta buna!


Piure de legume cu ou si carne


de la 8  luni
  • 100g legume (conopina, spanac, gulie, morcov, brocoli)
  • 1 cartof
  • 20-50g carne (vitel, gaina, ficat de vitel)
  • 1 galbenus fiert tare


Preparare
  1. Legumele curatate, maruntite se fierb in putina apa, pana se inmoaie;
  2. Se fac piure.
  3. Carnea la fel se fierbe pana se inmoaie si se face piure.
  4. Se amesteca cu piureul de legume si cu galbenusul fiert.
  5. Dupa gust putina sare si zahar.

Pofta buna!

Supa-crema de legume

de la 6 luni
  • morcov
  • ardei
  • dovlecel
  • telina
  • conopida
  • sfecla rosie
  • cartofi
  • 2 linguri smantana
  • Optional, cand bebelusul e mai mare-1galbenus


Preparare
  1. Se pun la fiert morcovii.
  2. Cand sunt aproape gata se adauga ardei, dovlecel, telina, conopida, sfecla rosie si cartofii.
  3. Se fierb toate bine.
  4. Se scot din apa,se mixeaza si se mai pun la fiert adaugand verdeturile.
  5. La sfarsit se ia oala de pe fac si se adauga oul batut cu smantana.


Mod de servire: Pentru copii mai marisori se poate servi cu crutoane.


Pofta buna!

Sufleu de cartofi dulci si de caise

de la 8  luni
  • 4 caise frumoase, bine coapte (sau 5 caise uscate; nectar de caise)
  • 1/2 ceasca cu iaurt
  • 1/2 cartof dulce, de marime medie, fiert
  • 1 lingurita cu zahar pudra


Preparare
  1. Se lasa caisele uscate sa se inmoaie in nectar toata noaptea.
  2. Se strivesc caisele, se amesteca cu nectarul si cu iaurtul natural pana se obtine un pireu.
  3. Se adauga jumatatea de cartof si zaharul.
  4. Se amesteca bine pana se obtine consistenta unei budinci.
  5. Pentru ca sufleul sa fie mai moale, mai fluid se pune mai mult nectar de caise.

Pofta buna!

Mancarica anti diaree


laptele Humana HN25 e special pentru diaree!



Mucilagiu de orez


Preparare
  • La 1 1/2 L de apa se pune 1 cana de orez.
  • Cand apa incepe sa fiarba se lasa focul mic si se continua fierberea 45-60 de minute, cu capac.
  • Se trece orezul prin sita fina si se pune din nou la fiert, sa dea cateva clocote.
  • Se poate pastra la rece maxim 24 de ore.

SAU

Preparare
  • la 1 l de apa pune 2 linguri de orez si fierbe-l bine de tot.
  • Cand a scazut strecoara-l, presand putin ca sa treaca tot mucilagiul prin sita, completeaza ce ai obtinut pana la 1 l cu ala fiarta, si da-i cu biberonul.





Supa sau piure de morcovi

Preparare 
  • 500 grame de morcovi taiati feliute sau dati prin razatoare se fierb intr-un litru de apa circa 1 ora si 1/2 sau pana sunt foarte bine inmuiati.
  • Se paseaza foarte bine si apoi se pot subtia cu apa si pune in biberon.
  • Sau se pot lasa piure si da cu lingurita.
  • Se pastreaza la frigider maximum 24 de ore.


Multa hidratare   si    Pofta buna!