Postări populare

luni, 9 ianuarie 2012

Crème dorée au citron

  de la 8 luni
  • 250 ml lapte
  • 15 g amidon de porumb
  • 1 varf de cutit de pudra de sofran
  • 2 galbenusuri
  • 50 g zahar pudra
  • coaja rasa de la ½ lamaie
  • zahar brun

Preparare

  1. Spalati lamaia bine, cu apa fierbinte si cu o periuta.
  2. Radeti lamaia pe o razatoare fina.
  3. Amestecati laptele, coaja rasa, amidonul si sofranul, se incalzeste usor si apoi se lasa sa se infuzeze.
  4. Bateti galbenusurile cu zahar, pana se albeste crema, apoi adaugati-le peste lapte.
  5. Varsati compozitia intr-o craticioara si fierbeti la foc foarte mic, amestecand, pana se ingroasa.
  6. Puneti crema in cupe de ceramica (ramekin) sau termorezistente, lasati sa se raceasca si introduceti-le la frigider.
  7. Cand vine vremea desertului, presarati deasupra zahar brun si puneti vasul sub grilul de la cuptor, ca sa se caramelizeze usor.
  8. Lasati sa se raceasca usor si carmelul crocant de deasupra se va inmuia.
  9. Acum puteti sa serviti desertul.




Pofta buna!


Piure de conopida, cartofi si branzica

de la 6 luni


  • 1 cartof sau 1 cartof dulce mic (180 g), taiat in cubulete mici
  • ¼ conopida mica, taiata bucatele
  • 1 cana de branza Cheddar rasa
  • 2-4 linguri de lapte de mama sau formula

Preparare

  1. Asezam cartoful taiat cubulete in aparatul de gatit cu aburi, intr-un singur strat.
  2. Acoperim si lasam la aburi timp de 5 minute.
  3. Observatie: daca folosim cartof dulce, lasam la aburi doar 3 minute.
  4. Adaugam conopida in mod uniform.
  5. Acoperim din nou si lasam la aburi inca 8-10 minute.
  6. Transferam legumele in blender, impreuna cu branza si laptele.
  7. Mixam ingredientele pana cand obtinem un piure fin; mai adaugam lapte daca este prea gros.



Pofta buna!

Piure de banane cu orez brun

de la 6 luni


  • 1+1/2 - 2 cani de orez brun fiert, in functie de consistenta dorita
  • 3 banane
  • 2 lingurite scortisoara
  • apa

Preparare
  1. Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
  2. Coacem bananele nedecojite, timp de 30 de minute.
  3. Folosim o lingura mare pentru a scoate pulpa.
  4. Mixam bananele cu orezul brun fiert, scortisoara si suficienta apa pentru a crea o consistenta cremoasa.
Obtinem 3 cani de piure!
Pofta buna!

Super piure cu pui, praz si cartof dulce


de la 7 luni

  • 2 pulpe de pui
  • 1 lingura ulei de masline
  • ½ cana praz taiat fin
  • 2 cani cartof dulce curatat si taiat in bucatele
  • 1/3 cana caise uscate, maruntite
  • 2/3 cana piure de rosii
  • 1 cana de supa sau de apa

Preparare

  1. Indepartati carnea de pe os si aruncati pielea, grasimea si oasele. Avem nevoie de aproximativ 120 g de carne.
  2. Taiati carnea in bucatele.
  3. Incalziti uleiul intr-o craticioara si caliti prazul pana se inmoaie, aproximativ 4 minute.
  4. Adaugati puiul si sotati pana ce se albeste pe toate partile, aproximativ 2 minute.
  5. Adaugati cartoful dulce si mai sotati inca 1 minut.
  6. Amestecati caisele uscate, piureul de rosii si supa/apa.
  7. Aduceti la punctul de fierbere, apoi acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic inca 15 minute.
  8. Mixati totul in blender.

Pofta buna!

duminică, 8 ianuarie 2012

Morun cu gris

de la 8  luni

  • 1 felie de morun
  • 20-25 g gris
  • 1/2 pahar de lapte
  • unt
  • sare

Preparare
  1. O felie mica de morun se fierbe la bain-marie. 
  2. Se stropeste cu suc de lamaie. 
  3. Se desface in lamele.
  4. Se fierbe grisul 10 minute in lapte. 
  5. Se sareaza, se adauga unt si cateva picaturi de ulei de masline. 
  6. Se prepara un piure de rosii. 
  7. Se amesteca totul.

Pofta buna!

File de batog cu sos verde

de la 8 luni
  • 1 file micut de merlan (40-50 g.)
  • 1 lingura (rasa) cu faina
  • 100 ml de lapte
  • putina nucsoara praf
  • o mana de frunze de spanac (sau de creson) o bucatica de unt cat o aluna

Preparare
  1. Spalati cu grija frunzele de spanac, puneti-le intr-o craticioara, fara apa sau unt, acoperiti craticioara si lasati-o 5 minute pe foc mic. 
  2. Dupa aceea, scurgeti spanacul si treceti-l prin mixer.
  3. Intre timp, fierbeti laptele pana da in clocot, apoi, puneti-l deoparte.
  4. Intr-o craticioara, topiti untul la foc mic pana cand face putina spuma. 
  5. Adaugati faina, si amestecati bine pentru a nu se forma cocoloase.
  6. Turnati, apoi, laptele cald si nucsoara, si amestecati bine. 
  7. Lasati sa fiarba la foc foarte mic timp de 5 minute, amestecand in continuu, pana cand sosul alb se ingroasa. 
  8. Luati craticioara cu sosul de pe foc. 
  9. Adaugati frunzele de spanac zdrobite in acest sos si amestecati bine.
  10. Fierbeti pestele in baie de aburi (sau in apa cu diferite mirodenii) timp de 5 minute. 
  11. Dupa ce a fiert, scoateti-i oasele si faramitati-l.
  12. Turnati sosul deasupra si serviti.

Puteti servi acest fel de mancare cu putin orez sau morcovi fierti in apa

Pofta buna!